Stig Jensen

Stig Jensen

Lektor

Center for Afrikastudier, Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Grøn omstilling med særligt fokus på det afrikanske kontinent

Kontakt: sti@teol.ku.dk 

Hvad forsker du i?

Overskriften på min forskning er fokus på grøn omstilling på det afrikanske kontinent. Jeg er interesseret i miljø, klimarelaterede problemstillinger og naturressourceforvaltning i Afrika. Mit udgangspunkt er en helhedsorienteret tilgang, der betyder, at jeg trækker på viden, teorier og metoder fra forskellige videnskabelige traditioner. I de seneste år har jeg bl.a. forsket i ikke-statslige aktøres roller i konkrete initiativer med at integrere beskyttelse af biodiversitet og lokaludvikling i Afrika. Her er jeg særligt interesseret i afkodning af aktørernes dagsordener/forestillinger, roller og samspil. Netop diskurser og udvikling af disse, magtrelationer og governanceproblemstillinger er helt centralt i mine forskningsaktiviteter.

Hvorfor er det så vigtigt?

Grøn omstilling er centralt i en verden med mange og stadig flere simultane kriser, herunder forståelse af såvel hvordan aktører forstår og handler på kriser som effekterne af deres handlinger. Det grønne er særligt vigtig, fordi naturen, herunder klimaet, er fundamentet for mennesker og samfund. Selvom vi er (på vej) ind i den antropocæne tidsalder, så er relationerne til naturen vigtigere end nogensinde. I den sammenhæng er opmærksomheden på betydning af forskellige vidensformer og interventionsmekanismer. Når Afrika er særlig spændende, er det bl.a., fordi kontinentet rummer enorme og unikke naturværdier; at stadig flere mennesker er udsat for klimakriser, som er dybere og stadig svære at løse lokalt og nationalt; at omkostningerne ved ressourceforbandelser bæres lokalt og nationalt; at eksterne interventioner med prædikatet grøn omstilling ikke altid forbedrer levevilkårene lokalt.

Et projekt du er stolt af?

Der er mange aktiviteter, jeg er stolt over. For det første at skabe, iværksætte og løbende justere en tværfagligt baseret kandidatuddannelse i Afrikastudier. For det andet at være en drivende kræft i KU’s grønne initiativer i ledelsesgruppen af Sustainability Science Centre (bæredygtige omstillingsinitiativer). At være med i udviklingen af Solutions Centre og i det regi udvikle kurser til gymnasielære til efter- og videreuddannelse. For det tredje, indblik baseret på feltarbejde, i Afrika, i ikke-statslige aktører og deres roller i initiativer med lokalbaseret integreret forvaltning af biodiversitet og lokal udvikling. For det fjerde, talrige udgivelser om coronakrisens implikationer i Afrika. For det femte, afkodning af den internationale miljø- og udviklingsdebat fra år 1900.

Opdateret december 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Stig med Linda Høibye, Climate Change Director, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

I forbindelse med tidligere forløb har Stig arbejdet sammen med Sigrid Bjerre Andersen, klimapolitisk rådgiver, Globalt Fokus og Niels Tanderup Kristensen, international direktør, cBrain (Alumner - Policy Fellowship).