Stine Krøijer
Lektor
Institut for Antropologi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Klima, natur og politisk aktivisme i Latinamerika og Nordeuropa
Kontakt: stine.kroijer@anthro.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg har en bred interesse for klima, natur og politisk aktivisme i Latinamerika og Nordeuropa og har forsket i forestillinger om vild natur og radikale miljøforandringer. Gennem de sidste 20 år har jeg arbejdet med skov og klima, oprindelige folks rettigheder, samt agro- og udvindingsindustri i Amazonas. Jeg har fulgt den europæiske klimaretfærdighedsbevægelse gennem mere end ti år og er i den forbindelse optaget af forståelser for politisk forandring og omstilling, kosmologi og tid.
Hvorfor er det så vigtigt?
Vi oplever flere og flere uforudsete naturkatastrofer, som kun vil blive hyppigere og mere radikale i takt med at vores klode bliver varmere. Vi er nødsaget til at undersøge og analysere de sociale og politiske konsekvenser af sådanne begivenheder for herigennem at blive klogere på, hvordan vi som individer og som samfund skal håndtere en fremtid, der er stærkt præget af klimaforandringer. Derudover vil jeg gerne genoplive den klassiske antropologiske interesse for menneskers fortællinger om naturen og landskabet, fordi jeg tror fuldt og fast på, at nye fortællinger er nøglen til at forme nye måder at være i verden på og fremme den grønne omstilling.
Et projekt du er stolt af?
Jeg vil gerne fremhæve to projekter: Det første er projektet Lokale Landvindinger, som omhandler udfordringerne omkring arealanvendelse, udtagning af lavbundsjorde og landbruget i den grønne omstilling. Hvem bør landskabet gavne i fremtiden? Jeg undersøger hvordan fortællinger om landskabet bruges i forhandlinger af forskellige hensyn og i samarbejde med bl.a. Naturstyrelsen udvikler vi fortællinger som metode til at sikre lokal samskabelse. Det andet projekt handler om de politiske effekter af skovbrande i Amazonas i landene Brasilien, Bolivia og Peru. Projektet fokuserer på afskovning i soja-forsyningskæderne og ændringer af rettigheder til jord, og hvordan satellitmonitorering af brande påvirker de politiske beslutningsprocesser. Projektet undersøger altså ét af det globale klimasystems ’tipping points’, mens det udfolder sig, samt de sociale og politiske forandringer, det bevirker.
Opdateret november 2023
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Stine blandt andet arbejdet sammen med Paolo Perotti, retschef i Miljøministeriet (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling), og Sigrid Bjerre Andersen, klimapolitisk rådgiver i Globalt Fokus (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling) samt Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling), og Stine har holdt et inspirationsmøde for alle policy fellows, der arbejder med grøn omstilling.