Sune Klinge
Lektor
Centre for European and Comparative Legal Studies, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Konfliktsituationen mellem national ret og EU-ret samt virkning af EU Charter.
Kontakt: sune.klinge@jur.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i dansk og europæisk forfatningsret, herunder i juraens rolle i den grønne omstilling. Det drejer sig om sammenhængen mellem jura og politik, og hvilke grænser menneskerettighederne kan sætte for, hvad lovgiver kan bestemme skal være gældende ret. Jeg beskæftiger mig også med domstolenes rolle, herunder borgernes adgang til domstolene. Disse spørgsmål er særligt relevante, når det handler om regulering af klima, miljø og biodiversitet og juridisk vanskeligt, da juraen i sin natur er antropocentrisk i hvert fald i den vestlige verden.
Hvorfor er det så vigtigt?
Forfatningsretten er de regler, som alle andre regler og normer i samfundet udspringer af. Grundloven eller forfatningen er et spejl på det samfund, som borgerne ønsker og indeholder de værdier, som er mest betydningsfulde fx en demokratisk styreform, regler om offentlighed i retsplejen og menneskerettigheder. Den danske grundlov er relativt vanskelig at ændre og den danske grundlov blev sidst ændret i 1953, hvorfor den på flere punkter ikke er udtryk for samfundsnormerne længere. De menneskeretlige standarder udledes derfor ofte af europæiske traktater og ikke den danske grundlov. Domstolene har endvidere vanskeligere ved at bidrage til udviklingen af menneskerettighederne i konkrete sager, da danske domstole generelt er tilbageholdende i deres fortolkning af de europæiske menneskerettigheder. Det ville forholde sig anderledes hvis rettighederne fremgik af den danske grundlov.
Et projekt du er stolt af?
Sammen med en række toneangivende NGO’er og erhvervsfolk har jeg medvirket til kampen for en grønnere fremtid og for en grøn grundlovsreform. I samarbejde med forskerkolleger har jeg udarbejdet et forslag til en grøn grundlovsbestemmelse, som den kunne se ud i Danmark. En sådan bestemmelse er vigtig, fordi den vil kunne fungere som en generationskontrakt, der binder fremtidige regeringer og folketingssammensætninger uafhængigt af konjunkturer/inflation eller sundhedskriser. Studier har tilmed vist, at grønne forfatningsbestemmelser har signifikant betydning for forbedring af miljøet og klimaet. Selvom Danmark ligger nr. 1 på Environmental Performance Index (EPI), så er der stadig rum for forbedring i et land, hvor grundvandet forurenes af pesticider og nu senest PFAS-skandalen.
Opdateret december 2024
Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Sune med Thomas Hebsgaard, journalist, Zetland.
I forbindelse med tidligere forløb har Sune arbejdet sammen med Christine Lunde Rasmussen, markedsleder for socialt retfærdig grøn omstilling, Rambøll Management Consulting, og holdt et inspirationsmøde for de policy fellows, der arbejder med grøn omstilling (Alumner - Policy Fellowship).