Teis Hansen
Professor
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Science, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Innovation, grøn omstilling, policy
Kontakt: teis.hansen@ifro.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i omstillingsprocesser og den rolle som regulering og andre policies kan spille i at få dem til at gå hurtigere, herunder hvordan forskellige policies kan arbejde enten med eller mod hinanden i omstillingsprocesser. Jeg er særligt interesseret i de industrier, hvor fremskridtene indtil videre har været begrænsede, fx den energi-intensive industri og den helt tunge transport. Qua min baggrund i geografi arbejder jeg også med at forstå, hvordan omstillingsprocesser er geografisk forankrede: Hvorfor går det hurtigt i nogle regioner og langsomt i andre, og hvordan kan vi udforme policies for grøn omstilling, så de er tilpasset kontekstuelle forhold?
Hvorfor er det så vigtigt?
Givet de accelererende klimafordringer er det vigtigere end nogensinde, at vi forstår mulighederne for at øge hastigheden på den grønne omstilling. Det går for langsomt, og hvis vi fortsætter i samme spor når vi ikke i mål i tide. Det betyder, at vi ikke kan satse på, at borgerne af sig selv omlægger deres forbrug, samt at virksomheder selv i tilstrækkelig grad reducere deres påvirkning på klima og miljø. Den grønne omstilling kræver regulering og styring. Min forskning bidrager til at belyse, hvordan den offentlige sektor – fra kommuner til internationale organisationer – kan formulere og implementere policies for grøn omstilling.
Et projekt du er stolt af?
De nordiske lande er frontløbere når det kommer til reduktion af produktionsbaserede udledninger. I projektet Where does the Green Economy Grow? The Geography of Nordic Sustainability Transitions (2017-2021) samlede vi nogle af de stærkeste forskningsmiljøer i de nordiske lande inden for fagfeltet ’sustainability transitions’ for at forstå, hvordan omstillingsprocesser i Norden er betinget af regionale forhold. På baggrund af projektet udviklede vi et kursus målrettet ansatte i ministerier, styrelser, regioner, fonde og klyngeorganisationer, der arbejdede med grøn omstilling. Projektet illustrerer godt, hvordan vi bør huske at sprede vores viden og ikke altid skynde os videre til næste forskningsprojekt.
Opdateret August 2024