Vibe Garf Ulfbeck
Professor
Centre for Private Governance, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Private virksomheders rolle i den grønne omstilling
Kontakt: Vibe.Ulfbeck@jur.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i private virksomheders rolle i den grønne omstilling. Stadig mere EU retlig regulering, herunder rapporteringskrav og nyt direktivforslag om due diligence sustainability forpligtelser indebærer, at virksomheder må forholde sig til bæredygtighedsspørgsmål. Domspraksis fra andre EU lande viser derudover, at virksomheder kan risikere søgsmål og erstatningsansvar, hvis de ikke lever op til klimamål og andre bæredygtighedsforpligtelser. Dette har afledte konsekvenser for de kontrakter, de indgår, med aktører i deres forsyningskæder, hvilke kontraktsklausuler, de bruger, og hvordan ledelsesmedlemmer i virksomehdsbestyrelser skal agere for at undgå ansvar.
Hvorfor er det så vigtigt?
Det er vigtigt, fordi virksomheders adfærd i markedet har stor betydning for realiseringen af den grønne omstilling. Virksomheder kan også potentielt selvstændigt trække en udvikling eller sætte den i gang, hvor statslig eller EU retlig regulering ikke eller kun langsomt kan komme på plads.
Et projekt du er stolt af?
Jeg har netop opnået økonomisk støtte til følgende tre projekter:
1) Circular supply chains – legal risks and liabilities (CirCus)
Projektet angår retlige implikationer af den cirkulære økonomi og fordelingen af nye ricisi blandt aktørerne, herunder hvordan virksomhederne kan bruge kontrakter som styringsinstrument
2) Green Labels Network (GreenLab)
Netværket er interdisciplinært og fokuserer på grønne mærkningsordninger, herunder planerne om det nye energimærke for fødevarer. Den retlige vinkel omfatter blandt andet ’green washing’ problemet og ’vildledning’ i retlig forstand. På seneste møde diskuteredes også (såkaldt) grønne energi mærker
3) Retlige implikationer af den grønne omstilling i shipping (RIGOS)
4) Nyt projekt som skal lanceres i 2023. Det drejer sig om nye internationale krav om certificering af skibe som energi effektive i design og løbende rating af skibes ud fra deres årlige C02. Projektet fokuserer også på betydningen EUs ETS (Emission Trading System). Projektet adresserer blandt andet den kontraktsretlige håndtering af kravene i branchen.
Opdateret december 2022
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Vibe blandt andet arbejdet sammen med Anne Thomassen, kontorchef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling), Niels Lund, Vice President for Global Prevention and Health Promotion i Novo Nordisk (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling) og Anette Christiansen, afdelingsleder for Miljø og Bæredygtighed i Landbrug & Fødevarer (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).