Forskningsinformeret politikudvikling
Hvordan står det til med samspillet mellem forskning og politikudvikling i Danmark? Og hvordan kan vi fremme, at politiske beslutninger står på solid og bredspektret viden, der kan ruste samfundet til kriser og kompleksitet? Dronning Marys Center samarbejder med professor David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet om at besvare disse spørgsmål. Læs her på siden om vores aktiviteter fra august 2024 til december 2025, som skal opdatere, inspirere og samle dialogen om forskningsinformeret politikudvikling.
Foto: Ida Reimi Rasmussen
I Danmark har vi et økosystem af institutioner, aktører og individer, der formidler og afsender videnskabelig viden til politiske beslutningstagere. Men vi ved ganske lidt om, hvordan beslutningstagende myndigheder og politikere tilgår viden, og hvordan brobygningen mellem forskning og politik reelt kan styrkes. I en tid med komplekse og tværgående problemer er det afgørende at forstå disse forhold bedre. Derfor har centret lanceret et toårigt projekt, som skal frembringe ny viden om centraladministrationen og skabe dialog mellem parterne i forskning og politik.
I første halvdel af 2025 kommer projektet med to analyser på baggrund af dets arbejde siden august 2024. Den ene analyse er en omfattende interviewundersøgelse, der skal kortlægge praksis, behov og barrierer blandt politiske beslutningstagere i Danmark. Ved at interviewe embedsfolk og politiske beslutningstagere, vil projektet afdække, hvordan man i ministerier og i Folketinget i dag bruger og forholder sig til forskningsviden og videnskabelig rådgivning, samt hvad der hindrer adgang til og brug af forskning.
”Vi vil undersøge, hvor i lovgivningsprocessen, men også i politikudviklingsprocessen, at man konsulterer forskere og lader sig rådgive og informere af den viden, som vi har på universiteterne, men som også er til stede i sektorforskningsinstitutioner og andre rådgivende forskningsinstitutter i det danske landskab.”
Det forklarer David Budtz Pedersen, der er tilknyttet projektet som faglig rådgiver.
Sideløbende kommer projektet med en analyse om internationale tilgange og modeller for forskningsinformeret politikudvikling, som kan inspirere til, hvordan udvekslingen mellem forskningsviden og politiske beslutningsprocesser kan organiseres på nye måder. Disse eksempler vil give dybdegående indsigt og konkrete anbefalinger, der kan oversættes til det danske økosystem.
For at fremme erfaringsdeling og styrke netværkene mellem centrale beslutningstagere, vil vi facilitere en række lukkede netværksmøder i løbet af 2025. Disse møder vil skabe et fortroligt rum for diskussion af fremtidsperspektiver og modeller for forskningsinformeret politikudvikling, baseret på projektets delresultater og indsigter.
I efteråret 2025 afholder projektet større formidlingsarrangementer, bl.a. en åben høring i samarbejde med Folketinget. Høringen vil øge opmærksomheden og viden om brugen af forskning i politiske beslutningsprocesser og lovforberedende arbejde.
Vi hører meget gerne fra folk, der har relevante input til projektet. Skriv til projektansvarlige Maja Ejrnæs eller Thor Blond, hvis oplysninger fremgår til højre.
Udgivelser
Læs vores kronik i Djøfbladet fra d. 9. december 2024: Viden og forskning bør inddrages mere i politiske beslutninger | Djøfbladet
Kontakt
Thor Blond
Forskningskonsulent
Ring til Thor: 61 26 89 50
Send en mail til Thor: fws@soc.ku.dk
Maja Ejrnæs
Programleder
Ring til Maja: 23 68 03 66
Send en mail til Maja: mde@samf.ku.dk