Forskningsinformeret politikudvikling

Hvordan står det til med samspillet mellem forskning og politikudvikling i Danmark? Og hvordan kan vi fremme, at politiske beslutninger står på solid og bredspektret viden, der kan ruste samfundet til kriser og kompleksitet? Dronning Marys Center samarbejder med professor David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet om at besvare disse spørgsmål. Læs her på siden om vores aktiviteter, som skal kvalificere og samle dialogen om forskningsinformeret politikudvikling.

holdet på projektet taler sammen
Foto: Ida Reimi Karahashi Rasmussen

I Danmark har vi et økosystem af institutioner, aktører og individer, der formidler forskningsviden og rådgiver politiske beslutningstagere. Men vi ved ganske lidt om, hvordan beslutningstagende myndigheder og politikere tilgår denne viden, og hvordan brobygningen mellem forskning og politik reelt kan styrkes. I en tid med komplekse og tværgående problemer er det afgørende at forstå disse forhold bedre. Derfor igangsatte Dronning Marys Center i august 2024 et toårigt projekt (fork. S4P), som skal frembringe ny viden og facilitere tværgående dialog mellem centrale parter i forskning, forvaltning og politik.

I 2025 lancerer projektet to analyser:

  1. En kortlægning af internationale erfaringer og modeller for videnskabelig rådgivning. Kortlægningen skal inspirere til, hvordan udvekslingen mellem forskningsviden og politiske beslutningsprocesser kan organiseres på nye måder. Læs vores inspirationskatalog om emnet længere ned på siden.
  2. En omfattende interviewundersøgelse om den danske centraladministration. Ved at interviewe embedsfolk, vil projektet afdække, hvordan ministerier i dag bruger og forholder sig til forskningsviden og videnskabelig rådgivning, samt hvad der hindrer adgang til og brug af forskning.

Sideløbende med analysearbejdet faciliterer vi lukkede netværksmøder med centrale beslutningstagere. Formålet er at skabe fortrolige rum for erfaringsudveksling, diskussion af fremtidsperspektiver for forskningsinformeret politikudvikling i Danmark, baseret på projektets delresultater og indsigter.

I starten af 2026 afholder projektet et større formidlingsarrangement, hvor vi samler aktører på tværs af sektorer for at drøfte, hvordan Danmark kan styrke samspillet mellem viden og politik fremadrettet.

Udgivelser

Formidling