ClimAct

ClimAct er et nystartet forskning-praksis projekt, der skal skabe et videnskabeligt robust vidensgrundlag om folkelig opbakning til og modstand mod klimahandling. Målet er at bidrage til at skabe et mere handlekraftigt demokrati, der er i stand til at imødegå modstand og polarisering i den grønne omstilling.

Foto: Mette Frandsen

Den grønne omstilling skaber konflikter i mange europæiske lande, inklusiv Danmark, i disse år på trods af, at klimakrisen bliver mere akut dag for dag. Når danskerne bliver spurgt, udtrykker de en høj grad af bekymring og mange efterspørger løsninger og handling fra politisk hold. Alligevel har Klimarådet i marts endnu engang kritiseret regeringen for, at det går for langsomt med implementeringen af klimatiltag og omstillingen af samfundet.

ClimAct opretter derfor et klimadataobservatorium, der løbende skal levere viden om borgernes holdninger, adfærd og værdier i klimakrisen og hvordan, de flyttes samt skabe flere nuancer i den offentlige debat om klimahandling. Projektet samarbejder løbende med en lang række grønne aktører for at skabe løbende udveksling mellem forskning og praksis og bidrage til mere effektiv og vidensbaseret klimahandling.

I 2024 og starten af 2025 fokuserer ClimAct pilotprojektet på at indsamle data gennem løbende surveys og analyse af mediedebatten. Målet er på sigt at udvide datagrundlaget til en række andre datatyper.

Projektet er muliggjort af støtte fra Realdania og KR Foundation.

Foreløbige resultater, databriefs og forskellige typer af analyser vil løbende blive uploadet til en vidensbank på denne hjemmeside. Disse dissemineres desuden løbende til forskellige aktører fra offentlig-, privat-, forskning- og civilsamfundssektorerne. Kontakt projektleder Andrea Veggerby Lind, hvis du er interesseret i at modtage løbende opdateringer fra projektet.

Nye tal: Danskernes klimaholdninger

Se ClimAct Webinar om danskernes klimaholdninger

Danskernes holdninger til CO2-afgift på landbruget