Finansiel Ungdomskultur
Rekord mange unge investerer i dag i aktier, cryptovalutaer og andre finansielle produkter, mens der over de senere år er sket en fordobling af borgere med moderate pengespilsproblemer, også blandt unge under 18. Selvom investering og pengespil ikke kan sidestilles direkte, melder Center for Ludomani, såvel som Forskningsklinikken for Ludomani ved Aarhus Universitetshospital, at finansspekulation i stigende grad er en del af sygdomsbilledet hos unge i behandling.
Populariteten af pengespil og finansielle platforme i den yngre del af befolkningen gør det nødvendigt at få undersøgt om højrisikable investeringer og gambling er udtryk for et mere generelt ungdomskulturelt fænomen.
Forskningsbrief
I dette forskningsbrief præsenterer vi foreløbige resultater fra en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse om gaming og gambling blandt 10-25-årige danskere og fra en fokusgruppe-undersøgelse om finansiel ungdomskultur blandt unge i udskolingen og på ungdomsuddannelserne.
Læs forskningsbriefen Markante kønsforskelle i finansielle aktiviteter blandt unge (pdf)
Projektet forbinder interesser indenfor kommunikationsforskningen, sociologien og jura. I et kommunikationsperspektiv er det særligt interessant hvordan sociale netværk, influencers, digitale platforme samt medier i bredere forstand påvirker unges økonomiske handlinger i dagligdagen. I sociologien er det især interessant hvordan de unge forholder sig til pengespil og spekulative investeringer som potentielt socialt afvigende adfærd. Og i juraen trækker projektet på diskussionerne om reguleringen af investeringsområdet såvel som influencers og digitale platforme.
For at forstå sammenhængen mellem online miljøer og problematiske økonomiske praksisser vil vi afholde 10 fokusgrupper i foråret og sommeren 2024 med unge danskere fra 15-25 år der bruger pengespil eller handler med finansielle produkter. Da vi er interesseret i at forstå fænomenet på tværs af sociale skel i Danmark, vil vi sigte mod en kønsmæssig, geografisk og social spredning på tværs af fokusgrupperne. Praksispartnerne
Hovedresultaterne fra fokusgrupperne vil blive kommunikeret i et whitepaper til offentligheden og som præsenteres direkte for praksispartnerne for at give input til behandlings- og rådgivningstiltag til målgruppen.
Jacob Ørmen, tenure track adjunkt, Institut for Kommunikation, KU
Anne Mette Thorhau, lektor, Institut for Kommunikation, KU
Andreas Lindegaard Gregersen, lektor, Institut for Kommunikation, KU
Jakob Demant, lektor, Sociologisk Institut, KU
Sebastian Felix Schwemer, Centre for Information and Innovation Law, UCPH
Henrik Thrane Brandt, Centerleder for Center for Ludomani
Birgitte Søgaard Holm, Direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark
Støttet af
Projektet har modtaget en et-årig finansiering gennem centrets 'Startmidler'-pulje 2023
Projekt: Finansiel Ungdomskultur
Periode: September 2023 til September 2024.