Forløbet

Projektforløbet i et tværsektorielt samarbejde vil være præget af en vis uforudsigelighed. For det første vil projektet skulle indrette sig efter sæsonbestemte spidsbelastninger i krydsfeltet mellem meget forskellige organisationer. Det kan fx handle om eksamensperioder på universitetet eller en budgetproces i en offentlig organisation eller privat virksomhed. For det andet indebærer forskning, at parterne kan blive klogere på problemstillingen undervejs. Det kræver fleksibilitet i budget og projektdesign.

 

  • Indbyg så vidt som muligt fleksibilitet i budget og projektdesign, så projektet kan tilpasses uforudsete ændringer. Det kan være fleksibilitet i forhold til typen af aktiviteter, tidspunktet for afholdelsen af aktiviteter, projektets indholdsmæssige fokus eller de planlagte slutprodukter.
  • Arbejd løbende med opbakning til projektet hos medarbejdere og ledelse i praksis. I praksisorganisationen vil forskningssamarbejdet have karakter af et udviklingsprojekt. I modsætning til organisationens kerneopgaver kan udviklingsprojekter risikere at blive underprioriteret i en travl hverdag. Derfor er det særligt vigtigt at arbejde målrettet med opbakning til projektet i praksis. Hent inspiration til, hvordan man konkret kan arbejde med opbakning, nedenfor.

 


Det har andre gjort

Casen Humanistisk erhvervsforskning med en fertilitetsklinik viser, hvordan en forsker løbende kan tilpasse sig hverdagsrutiner i praksis; blandt andet ved fleksible korte onlinemøder og rekruttering af interviewdeltagere under daglig patientkontakt. Casen Vidensudveksling mellem uddannelsesteori og -praksis viser, hvordan ledere kan inddrages i opstartsfasen og løbende med henblik på at sikre opbakning og forankring. I casen blev skolelederne blandt andet inviteret til forskningscirkelmøderne, hvor vidensudvekslingen foregik.

Det siger litteraturen

Baviskar m.fl. (fc.), Rhodes m.fl. (2016) samt Schensul m.fl. (2006) beskriver erfaringer med tilpasning af projektdesignet. Clodfelter m.fl. (2014), [HYPER-LINK]Israel m.fl. (2006) samt Minkler m.fl. (2006) beskriver erfaringer med at arbejde målrettet med langsigtet forankring. Alazmeh m.fl. (2018), Börjesson (2011) samt Ndulue m.fl. (2012) beskriver, hvordan man kan sikre opbakning hos ledelse og medarbejdere. Læs hele litteraturstudiet her.

Det oplever eksperterne

Kapitlet Forløbet i Eksperternes erfaringer beskriver, hvorfor fleksible projektrammer er vigtige, og understreger, at det også har at gøre med en iboende uforudsigelighed i forskning.