Problemet

 

 

Der kan være stor forskel på, hvordan man i forskning og i praksis forstår, hvad der udgør et forskningsegnet problem. Hvis et forskningssamarbejde skal føre til forandring, er det derfor afgørende, at forskere og praktikere i fællesskab afgrænser det praktiske problem, som projektet tager udgangspunkt i. Herefter skal problemet matches med en forskningsmæssig problemstilling, der kan føre til viden, som understøtter løsninger på problemet.

 

Det har andre gjort

 

  • Start med at skelne mellem det praktiske problem og den forskningsmæssige problemstilling. Et praktisk problem er ikke det samme som en forskningsmæssig problemstilling. Når man har et problem, har man brug for målrettet viden, der kan understøtte handling. Når man har en problemstilling, stiller man nye spørgsmål i dialog med den etablerede litteratur.
  • Find et godt match mellem problem og problemstilling. Der ligger et vigtigt arbejde i at afgrænse det praktiske problem og tilpasse den forskningsmæssige problemstilling til dette problem, således at projektet fører til viden, som ikke kun skaber nye bidrag inden for forskningsfelter, men også understøtter løsninger på problemet. Det er afgørende, at praksispartnere er aktivt involveret i afgrænsningen af problemet.
  • Investér tilstrækkeligt med tid og energi til at finde et godt match. Et godt match mellem problem og problemstilling kræver omhu og en vis grad af gensidig indsigt i hinandens rammebetingelser og arbejdsform. Hvis samarbejdspartnerne i udgangspunktet har begrænset erfaring med tværsektorielt samarbejde, kan det være en god idé at få hjælp af en tredje part, som har kendskab til både praksis og forskning.

 


Det har andre gjort

Casen Vidensudveksling mellem uddannelsesteori og -praksis viser, hvordan problem og problemstilling kan matches. I casen kendte forskerne til behovet for at nedbringe uddannelsesfrafald på VUC-centre og erhvervsskoler, og i opstartsfasen inviterede de praksispartnerne til at kvalificere og målrette projektets problemstilling. Casen Humanistisk erhvervsforskning med en fertilitetsklinik viser, hvordan et forskningsdesign kan tilpasses en igangværende udvikling i praksis. I casen tog forskeren afsæt i en konkret prototype for en app, som virksomheden arbejdede med på tidspunktet.

Det siger litteraturen

Aiello m.fl. (2021), Buckeridge m.fl. (2002) samt Penuel og Hill (2019) forklarer, hvorfor praksis bør være med allerede i den indledende problemafgrænsning. Morris (2016) og Nelson m.fl. (2021) giver eksempler på, hvordan man kan strukturere en fælles problemafgrænsning ved projektstart og undervejs. Læs hele litteraturstudiet her. 

Det oplever eksperterne

Distinktionen mellem det praktiske problem og den forskningsmæssige problemstilling er inspireret af lektor Mark Vacher fra HumanImpact-projektet. Se kapitlet Problemet i arbejdspapiret Eksperternes erfaringer for en udfoldelse af distinktionen og for de øvrige eksperters erfaringer med at opnå det, vi her kalder et match mellem problem og problemstilling.