Humanistisk erhvervsforskning med en fertilitetsklinik

I 2020 indgik en humanvidenskabelig kommunikationsforsker fra Københavns Universitet et samarbejde med en privat fertilitetsklinik om at undersøge digital selvmonitorering i fertilitetsbehandling. Selvmonitorering af egen menstruationscyklus praktiseres i stigende grad blandt fertilitetspatienter, og klinikkens internationale partnerorganisation var i gang med at udvikle en app til dette formål. Det var derfor god timing, da forskeren kontaktede virksomheden med henblik på et samarbejde, som fik den nye app som omdrejningspunkt. I klinikken var der fokus på behovet for digitalisering og bedre kommunikationskanaler til patienterne, og klinikken efterspurgte viden om patientperspektiver til at udforme den rette kommunikationsstrategi. Inden for digital kommunikationsforskning er der efterspørgsel på større forståelse for betydningen af digitale teknologier i centrale livsbegivenheder, og forskeren var interesseret i at belyse dette gennem et interviewstudie af fertilitetspatienters oplevelser.

Studiet resulterede blandt andet i en mere nuanceret forståelse hos klinikkens personale for fertilitetspatienters oplevelser i behandlingsforløbet. Fremtidige projekter kan lære af denne case, idet den giver indblik i et mindre, kortvarigt forskningssamarbejde med en privat virksomhed. Den giver desuden indblik i vigtigheden af indledende forventningsafstemning om projektdesign og datarettigheder. 

 

Rettigheder. I respekt for forskningsfrihed og ejerskab i praksis er det vigtigt at afklare spørgsmål om rettigheder til data og forskningsresultater tidligt i samarbejdet. I denne case var der gode erfaringer med at anvende opstartsmøder til forventningsafstemning.

Timing og tilpasning. Timing og tilpasning er afgørende, hvis forskning skal anvendes i virksomheder. I denne case var forskerens fokus på digital kommunikation relevant for virksomheden, og projektet blev yderligere anvendeligt, da forskeren tilpassede forskningsdesignet til virksomhedens egen app-prototype.

Deadlines og fleksibilitet. Det kan være en fordel med et stramt projektdesign med deadlines og faste rammer for vidensdeling i korte samarbejdsprojekter med travle virksomheder. I nærværende case satte klinikken herudover pris på forskerens fleksibilitet og tilpasning til medarbejderes daglige rutiner.

 

 

Titel: Samarbejde om selvmonitorering i fertilitetsbehandling (praksispartner er anonymiseret).

Hvornår? 2021 (apr.-nov.)

Hvem? Sektion for Digital Information og Kommunikation (DICO) ved Københavns Universitet og en privat fertilitetsklinik.

Projektansvarlig: Forsker Matilde Lykkebo Petersen, DICO, Københavns Universitet.

Bevillingsgiver: Industriens Fond gennem HumanImpact-projektet.